Rozpalanie grilla przy pomocy benzyny - dlaczego jest to niebezpieczne i czym ją zastąpić.
Dzień dobry Kochani Czytelnicy bloga,
Witam Was w poniedziałkowe wczesne popołudnie. Nadszedł najpiękniejszy miesiąc roku - maj, a wraz z nim sezon grillowy. Wiele osób próbuje używać do rozpalenia grilla benzyny. Jest to bardzo niebezpieczne z kilku powodów:
1. Po pierwsze benzyna jest materiałem łatwopalnym i w krótkim czasie może wywołać eksplozję zagrażającą zdrowiu i życiu użytkowników grilla,
2. Po drugie spalona benzyna wydziela wiele szkodliwych substancji, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie.
3. Po trzecie benzyna może przenosić nieprzyjemny smak na potrawy znajdujące się na grillu.
4. Ostatnim argumentem przemawiającym za nieużywaniem benzyny w celu grillowania potraw jest fakt, że używanie benzyny do tego celu jest niezgodne z wszelkimi przepisami, zarówno BHP, jak i Kodeksem Wykroczeń.
Do grillowania potraw najlepiej używać naturalnych materiałów, które nie wydzielają nieprzyjemnych zapachów, a także traw, papieru lub kory drzewnej (ale nie mokrej).
Najważniejszą rzeczą jest fakt, żeby nie rozpalać grilla w pomieszczeniach zamkniętych i bez nadzoru, ponieważ można spowodować pożar i rozprzestrzenienie ognia poza grill. Musimy się upewnić też, że opał, którego używamy do rozpalenia, jest suchy. Trzeba też regularnie czyścić elementy grzejne grilla i ruszt, żeby posłużył on nam jak najdłużej.
Komentarze
Prześlij komentarz